BETONPORMENTESÍTŐ, IPARI ÉS ESZTÉTIKUS MŰGYANTA PADLÓBURKOLATI RENDSZEREK
Szaktanácsadás: Telefon/Fax: (36) 27 543 345, (36) 27 543 346 Ügyelet: (36) 30 250 1725 E-mail: reokorr@reokorr.com

A műgyanta betonpadló bevonatokról

Az iparcsarnokoktól.. a garázsokon át.. a hobby helységekig..

Történelmi áttekintés a betonról:

..már megint a rómaiak? ..hát igen, gyakorlatilag ők találták fel az „őscementet” akkor, amikor a vezúv vulkáni tufáinak porát mésszel és adalékokkal keverve víz hatására, sőt víz alatt is megkeményedő, rendkívül erős kötőanyagot készítettek. Az „ősbetonnak” köszönhetők az olyan ókori mérnöki teljesítmények mint például az I. században épült Pantheon és annak 43,5m átmérőjű kupolája, melyet 1500évig nem sikerült felülmúlni! Ráadásul a mai napig teljes épségben megtekinthető Rómában az „örök városban”.

A beton olcsó és roppant erős szerkezeti anyag, mely vas erősítéssel lehetővé tette korunk monumentális építkezéseit és egyik lényeges eleme az ipari forradalomnak is. Számos jó tulajdonsága ellenére azonban néhány hátránnyal is számolnunk kell, melyek szinte kizárólag a beton porózus, szivacsos finomszerkezetével hozhatók összefüggésbe. Ez a szerkezet az okozója a betonok viszonylag nagy vízfelvételének, amiből a rossz fagyállóság fakad, de ez okozza a betonfelületek rossz tisztíthatóságát, állandó porzását is. Az ipari forradalmat kísérő kemikáliák nagy mennyiségű használata, de akárcsak a természet által okozott erózió és korrózió is indokolja a beton védelmét. Amikor korrózióról beszélünk mindenkinek a vas jut az eszébe, pedig a beton korróziója  a világon lényegesen nagyobb probléma, hiszen sokkal több van belőle. Ezen hátrányos tulajdonságok kiküszöbölésére a betont védeni, burkolni kell és a padlók mind az ipar és kereskedelem, mind a háztartások területén az épületek leginkább igénybevett részei. Erre a feladatra először az iparban a szintetikus alapú műgyanta bevonatok terjedtek el, mert ezekkel lehet a legkönnyebben és nem utolsó sorban a legolcsóbban megoldani a problémát.
Mi is az a szintetikus betonpadló bevonat? Egy olyan kémiai művelettel előállított (szintetizált) polimer, mely folyadék félkész termékként kerül a felhasználóhoz. A folyadék állapotú - általában két komponensű - anyag a beton felületre felhordva megszilárdul, kialakul a térhálós szerkezete és egy új kémiai anyag képződik belőle. Nagy a felhordási technológiájában a hasonlóság a hagyományos festékekkel, érdekességképpen azok minőségi csúcsát is a kétkomponensű műgyanták képviselik.

Miért műgyanta padlóbevonat? Mert .. az alábbi táblázat segít összehasonlítani a különböző bevonatok jellemzőit és speciális feladatoknál segíthet a választásban is.

Elvárások:

Beton

padló

Magnezit

esztrich

Aszfalt

padló

Cement

kötésű

gránitzúzalék

PVC

Linóleum

Gumi

burkolat

Terrazó

burkolat

REOKORR

műgyanta

bevonat

Statikus terhelés

+

+

-

++

-

-

--

++

++

Dinamikus terhelés

+

+

+

++

--

--

--

++

++

Vegyi ellenálló-képesség

-

+

--

+

-

-

+

+

++

Hőállóság

++

+

--

++

--

--

--

++

+

Elektrosztatikus

Feltöltődés

+

+

--

+

+

+

+

+

++

Esztétikai megjelenés

--

-

--

--

++

++

++

+

++

Csúszásgátlás

+

+

+

+

+

+

+

+

++

Tűzveszélyesség

++

+

-

++

--

+

+

++

+

Takaríthatóság

-

+

+

+

++

++

++

++

++

Általános ellenálló képesség

-

+

+

++

+

+

+

+

++

Javíthatóság /

/ felújíthatóság

+

+

+

+

++

++

++

-

++


++ kiváló    + jó    - kevéssé megfelelő    -- nem megfelelő

A műgyanta bevonatok szóba-kerülésénél általában az egyszínű műanyaghatásúra asszociálunk, ezt mára már jelentősen túllépte az iparág, de erről később..


A műgyanta bevonatok többféle műszaki megoldást jelentenek, nem pedig egyfajta terméket, itt is megtalálhatók a teljesítőképességben –természetesen árban is- a különböző variációk:


1. A műgyanta bevonatok belépő szintű képviselői a műgyanta alapú betonfestékek.

Miért betonfesték? Mert a legolcsóbb megoldást biztosítják, már amennyiben műszakilag elégségesek a megkívánt feladatra, és mert magában hordozzák egy esetleges későbbi időpontban egy azonos bázisú, vastagabb rendszer felhordásának lehetőségét. Vannak más alapanyagúak, akkor miért műgyanta alapú? Mert a klasszikus vízbázisúak általában csak oldalfalra használhatók, aljzaton gyenge kopási tulajdonságaik miatt könnyen felválnak és maguk is port képeznek. Miért nem lehet hagyományos festékalapú? Természetesen lehet, sőt ezek már az ajánlott kategóriába tartoznak, bár az áruk jóval magasabb, de a műszaki tulajdonságaik azért nem érik el a műgyanta alapúakét. Elérhető termékek: REOKORR-BASIC, AMERIN WT-4, Stopox VL100…
2. A legrégebben használt „klasszikus” műgyanta bevonatok az egy alapozó és egy, vagy két rétegben felhordott ún. önterülő rendszerek. Nagy előrelépésük a betonfestékhez képest, hogy rendelkeznek önálló 0,5-2 mm-es rétegvastagsággal, így megjelenésük, takaríthatóságuk, teherbírásuk (kopásállóságuk) lényegesen jobb. A legáltalánosabban, legnagyobb mennyiségben használt rendszerek. Elérhető termékek: REOKORR-NORMAL, AMERIN DT-4, Stopox BB-OS…
3. Üvegvázzal (üvegpaplannal) megerősített műgyanta padlóburkolatok, melyek dinamikus terhelhetősége tízszerese a „klasszikus” bevonatokénak, így szerelőcsarnokokban, vegyipari terhelésnél is jelentős biztonsági tartalékkal rendelkeznek. Elérhető termék: REOKORR-HARD.
4. Minél nagyobb a (dinamikus) terhelés, annál vastagabb bevonatokra van szükség, melyek egyre közelebb kerülnek az önhordó tulajdonsághoz. Ezek a polimer betonok,  melyek elkészíthetők 5-20 mm rétegvastagságban.
5. A fentiekben említett asszociáció, mely a műgyanta bevonatok legnagyobb korlátát a műanyag hatású megjelenését oldotta meg, a színes nemeskőből készített műgyanta burkolat, mely rendkívül változatos színkombinációkban készíthetők magas esztétikai igényeket megkövetelő helyszíneken is. A műgyanta bevonatok hézagmentessége, ezen burkolat fajtánál is rendkívüli előnyként jelentkezik. Elérhető termékek: REOKORRlux, valamint más műgyanta típusokból készített esztétikai burkolat.
6. Meg kell említenünk a speciális burkolatok, melyek lehetnek nagy szakadási nyúlásúak, rugalmasak, mint a sportpadlók, légáteresztők és más, akár egyedi igényekre szabhatók.

Felhordhatóság kontra bekerülési költség, azaz ötletek, melyek segítséget adhatnak egy padlóburkolási, bevonási feladat megoldásához: Minél egyszerűbb a rendszer, annál inkább felvállalható a saját kvázi “házilagos” kivitelezés, mert megspóroljuk a szakkivitelező költségét, időben nem függünk másoktól, akár részletekben is elkészíthetjük. Akkor mindenképp hívjunk szakkivitelezőt, ha a felület előkészítés bonyolult, ha az esztétikai igényünk magas, és nem vagyunk biztosak a megvalósíthatóságban, valamint ha bármilyen probléma, kérdés felmerül akár az aljzattal szemben. Felhívjuk a figyelmet, hogy az a „szakember”, aki már készített –az általunk kiválasztott- bevonatot, aki előre tudja jelezni a várható eredményt és nem utolsó sorban felelősséget (garanciát) vállal a munkájáért.


Felhívjuk a figyelmet –mivel a padló szinte az egyetlen, amit egy épületben terhelünk- adott esetben vagy jót, vagy semmit elvet tartsuk be, természetesen már a hordozó betonnál is!

Végül, de nem utolsó sorban általános érvényű javaslat, hogy bárminemű kétség esetén kérjünk szaktanácsot. De kitől is kérjünk tanácsot? Olyantól, akinek megfelelő tapasztalata és ismerete van a kiválasztott termék felhasználhatóságában. Amennyiben nem vagyunk szakemberek, a tevékenységünk során csak ritkán találkozunk hasonló feladattal, nem könnyű találni valakit, aki a fent leírt szakismeretekkel rendelkezik. Javaslatunk az, hogy keressük meg az adott termék gyártóját, vagy gyári képviseletét, és attól kérjünk felvilágosítást.


Szerző: Hirschberg Attila, Mükiszolg Kft.,

Tel.: (06-27) 543-345;
e-mail: reokorr@reokorr.com


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreREOKORR Ltd, H-2010 Dunakeszi Alagi major 12.
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió