BETONPORMENTESÍTŐ, IPARI ÉS ESZTÉTIKUS MŰGYANTA PADLÓBURKOLATI RENDSZEREK
Szaktanácsadás: Telefon/Fax: (36) 27 543 345, (36) 27 543 346 Ügyelet: (36) 30 250 1725 E-mail: reokorr@reokorr.com

Az ipari öntött műgyanta padlók méretezése

A padló jellemzően az épületek dinamikusan leginkább terhelt része. Ezen közlekedünk gyalogosan, kocsival, ezen történik az áru mozgatás, a gépek ezeken a felületeken dolgoznak. Ma már természetes, hogy az alapvető védelmi funkció mellett a bevonat esztétikus legyen, kellemes, tiszta munkakörnyezetet biztosítva.

A megfelelő bevonat típus kiválasztásánál fontos az alapvető szempontokat tisztázni. Milyen funkciója lesz a padlónak (mechanikai, és/vagy vegyipari terhelés), milyen munkabiztonsági követelményeknek kell megfelelni (csúszásmentesség, vezetőképesség, közlekedő útvonalak kijelölése…), milyen esztétikai elvárásai vannak a megrendelőnek és természetesen mennyi a beruházás költsége. A MÜKISZOLG Kft. és jogelődje több mint húsz éve gyárt (REOKORR márkanéven) és vitelez ki különféle műgyanta bevonatokat. Ez idő alatt felhalmozott tapasztalatok alapján munkatársaink már a tervezéstől a kivitelezés végéig segíteni tudnak a  megfelelő bevonati típus kiválasztásában, mely ezáltal magas műszaki színvonalú, az adott terhelésre méretezett ezért gazdaságos megoldást eredményez.

A műgyanta bevonatok/burkolatok ma már gyakorlatilag minden típusú aljzatra felhordhatók, de természetesen csak erős teherhordó aljzatra lehet tartós műgyantapadlót készíteni és a betonra a legolcsóbb és a legjobb megoldás.

A műgyanta bevonat típusának kiválasztását az ott folyó tevékenység behatárolja, ezen belül azonban számos döntési lehetőség van.

Döntő kérdés a bevonatot érő terhelés: ez lehet kicsi, közepes, nagy, statikus vagy dinamikus.

A padlót szinte mindig éri valamilyen vegyi terhelés. Ez lehet akár folyamatos vízterhelés, gyenge savak lúgok, erős savak - lúgok, oldószerek, sók stb. Amennyiben a felületen a feltöltődés veszélye áll fenn úgy a padló lehet vezetőképes vagy antisztatikus. Természetesen egy jelentős szempont a költség is. Itt azonban azt kell mérlegelni, hogy a padlót alul méretezni nem szabad (egy olcsó, gyenge bevonati rendszerrel) és nem is lehet (a padló amit egyedül terhelünk) mert az tönkremegy, vagy lényegesen alacsonyabb lesz az élettartama. A kiválasztott bevonat esetleges meghibásodása jelentős terheket ró a Megrendelőre.

A Mükiszolg Kft. munkatársai ingyenes szaktanácsadással segítik -akár a helyszínen- az érdeklődőket a megfelelő döntés meghozatalában. A munkatársak elérhetők a 06-27-543345, 06-27-543346 telepi, vagy a 06-30-2501725 ügyeleti telefonokon.

A legegyszerűbb bevonati rendszerek a betonfesték jellegű műgyanta vékonybevonatok. Ezek nagyon olcsó megoldások, kizárólag a betonfelületek pormentesítésre alkalmasak és késeltetik betonkorróziót. A REOKORR-BASIC márkanevű bevonatok ilyenek, az átlagos betonfestékeknél azonban jóval erősebbek, kopásállóságuk messze felülmúlják a hagyományos betonfestékekét. A legtöbb probléma abban az estben van amikor ezeket a bevonatokat alkalmatlan, rosszul előkészített, vagy éppen nagyon gyenge aljzatra hordják fel. Ebben az esetben, ugyanis idő előtt megkopnak, felválnak. Mélygarázsok, raktárak (bérlemények)  költségtakarékos megoldásaként is jól alkalmazhatók. A most épülő társasházak mélygarázsaiban, az alaplemezek bevonataként alkalmazzák számos esetben a vízbázisú, páraáteresztő tulajdonsággal bíró változataikat. Tapasztalatunk szerint az alaplemezen ezek a bevonatok jól működnek, amennyiben meghibásodnak, gyorsan, könnyen, olcsón javíthatók. A födémlemezeken azonban ez a megoldás -az épületek nagyobb mozgásából adódóan- nem kielégítő, ide mindenképpen repedésáthidaló burkolatot javasolunk, de erről majd később.

A REOKORR-NORMAL műgyanta padlóbevonati rendszer különféle változatai alkalmasak általános ipari felhasználásra kis-közepes terhelésű felületeken. Ezek a jellemzően 1-3 mm vastagságban készülő bevonatok alkalmasak arra, hogy esztétikus, jól takarítható bevonatot képezve a felületen, hosszú ideig védik az aljzatot. Ezek a bevonatok targoncázhatók, gyenge vegyi hatásnak ellenállnak, hézagmentesek, ugyanakkor tekintve, hogy ezek a bevonattípusok általában merevek, ott kell dilatáltatni ahol a hordozó betonaljzatot. Az egyszínű bevonatok műanyag hatását csipsz-szórással megtörve számos színkombinációt lehet létrehozni melyekkel a bevonat már kevésbé egyhangú.. A gránithatású, színes kőőrleménnyel szórt esztétikai burkolatok (REOKORRlux esztétikus burkolat) akár irodák, bankok, repülőterek kiszolgáló csarnokainak burkolataként is megállják a helyüket.

Nagyobb, dinamikus igénybevétel esetére, olyan területeken ahol állandó és nagy a béka, kerekes kocsi vagy targonca forgalom (nagy a pont és az élnyomás), az üvegvázerősített REOKORR-HARD rendszer fokozott ütő-hajlító szilárdsága révén hosszútávú megoldást jelent az aljzat védelme szempontjából. Ezen burkolatok teljesítőképesség költség aránya kimagasló!

Vegyi terhelés (pl. akkumulátor gyártó üzem…) esetén szinte kizárólag ezt a megoldást javasoljuk vegyszerálló kivitelben. Ebben az esetben ugyanis a legtöbb mechanikai sérülés csak a bevonat felső részét éri, és az üvegváz továbbra is óvja az aljzatot és a környezetet a hiba kijavításáig.

Sok esetben az üzemek leállása még rövid időre is rendkívül költséges, illetve a folyamatos megrendelés állomány miatt gyakorlatilag alig van idő a leállásra. Számukra kínálunk olyan burkolati rendszereket, melyek akár egy nap alatt is elkészíthetők és a záróréteg felhordását követő 4 óra után már ismét terhelhető.

Élelmiszer feldolgozó üzemek területén, extrém hő, mechanikai illetve vegyi igénybevétel esetén olyan különleges vegyszerálló műgyanta beton felhordása javasolt, amely gyakorlatilag önhordó. Ezek a burkolatok egy vagy két rétegben felhordva akadályozzák meg, hogy az aljzatot szennyezés érje. A z élelmiszeriparban előforduló rendkívül agresszív anyagoknak, mint a cukros víz, vérsavó, tejsav, hosszútávon ezek burkolatok képesek ellenállni. További előnye, hogy egy nap alatt elkészíthető, és burkolat másnap terhelhető.

Olyant területeken, ahol a teljes hézagmentesség követelmény (parkolóházak, élelmiszeripar kisebb terhelésű felületei) a dinamikusan repedésáthidaló burkolatok elkészítése javasolt. Ebben az esetben beépítésre kerül egy olyan membrán réteg amely  akár több milliméteres statikus repedést is áthidalni képes, illetve dinamikusan áthidaló-képessége 0,2-0,4 mm.

Ilyen rugalmas bevonatok a jól előkészített aszfaltfelületek burkolataként esztétikussá és takaríthatóvá válnak.

Az itt felsoroltakból is kiderül, hogy a Megrendelő a bőség kellemes zavarával küzdhet, mikor ki kell választania, hogy milyen burkolatot válasszon. Fontos szempont, hogy a burkolatot ne kidobott pénznek tekintse, hanem a termeléshez szükséges eszköznek, mely a befektetés élettartamát hivatott megnövelni. Ezt szem előtt tartva a burkolattípus és a Kivitelező kiválasztásánál, hosszútávon elégedett burkolat készülhet a Megrendelő megelégedésére.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreREOKORR Ltd, H-2010 Dunakeszi Alagi major 12.
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió