BETONPORMENTESÍTŐ, IPARI ÉS ESZTÉTIKUS MŰGYANTA PADLÓBURKOLATI RENDSZEREK
Szaktanácsadás: Telefon/Fax: (36) 27 543 345, (36) 27 543 346 Ügyelet: (36) 30 250 1725 E-mail: reokorr@reokorr.com

Műgyanta padlóbevonatok az iparcsarnokokban is

avagy…honi kórkép, műszaki segítséggel...

1. A funkció határozza meg az igényt,

nem pedig a pénztárca!

Általános problémaként merül fel, hogy a padlóbevonat az építkezés, felújítás utolsó fázisa, ahol is az anyagi lehetőségek beszűkülnek. Gondoljunk bele, mit is terhelünk egy épületben? Szinte kizárólagosan a padozatot, így amennyiben  a műszakilag szükséges minimumot nem valósítjuk meg, úgy annak tönkre kell mennie, mert ez a fizikai (kémiai) törvényszerűsége. Tehát mérjük fel a padozat szempontjából a mechanikai és vegyipari terhelést, és megfelelő körültekintéssel válasszuk ki a megfelelő bevonatot, ill. burkolatot, valamint a feladat bonyolultságától függően a kivitelezőt is.


Mechanikai terhelés: a padozat szempontjából nem elsősorban az azon levő súlyok nagysága, hanem azok koncentráltsága a meghatározó. Azaz, egy 40 tonna súlyú kamion, mely hatalmas gumikerekeken viszi át a terhelést a talajra és egy ún. béka (vaskerekű kocsi) között, melyen „csak” 2 tonna terhet szállítunk, számítható nagyságrendi különbség van a jelentősen nagyobb pont és él­nyo­más miatt egy (ráadásul általában acél kerekű) béka esetén.


Vegyipari terhelés: minden kereskedelmi forgalomban levő bevonatnál általános követelmény, hogy amennyiben nincs vegyipari terhelés, az általános célú  tisztítószereknek álljon ellen. DE, amennyiben akár csak fokozott higiéniai követelmény jelentkezik, mely miatt fertőtlenítő szereket kell használnunk, már erre a terhelésre is méreteznünk kell! Alapvetően a padozatot terhelő vegyszer minősége (milyensége), hőfoka és intenzitása határozza meg a kiválasztandó vegyszerálló műgyantát, és annak technológiáját is. Általában érdemes vegyipari terhelés esetén mechanikailag túlméretezni a műgyanta padlóbevonatot (pl. üvegváz erősítéssel, lásd lejjebb), mert egy súlyos tárgy leejtése miatti sérülés, akár csak megrepeszti a használt bevonatot, a repedésen beszivárgó vegyszer a betont is tönkreteheti. Amennyiben tönkremegy a hordozó beton, egyszerűen nincs mire javítanunk.


Következő táblázatunk a burkolatok különféle terhelések esetén való egymással összehasonlított előnyöket és esetleges hátrányokat mutatja be.

Elvárások:

Beton

padló

Magnezit

esztrich

Aszfalt

padló

Cement

kötésű

gránitzúzalék

PVC

Linóleum

Gumi

burkolat

Terrazó

burkolat

REOKORR

műgyanta

bevonat

Statikus terhelés

+

+

-

++

-

-

--

++

++

Dinamikus terhelés

+

+

+

++

--

--

--

++

++

Vegyi ellenálló-képesség

-

+

--

+

-

-

+

+

++

Hőállóság

++

+

--

++

--

--

--

++

+

Elektrosztatikus

Feltöltődés

+

+

--

+

+

+

+

+

++

Esztétikai megjelenés

--

-

--

--

++

++

++

+

++

Csúszásgátlás

+

+

+

+

+

+

+

+

++

Tűzveszélyesség

++

+

-

++

--

+

+

++

+

Takaríthatóság

-

+

+

+

++

++

++

++

++

Általános ellenálló képesség

-

+

+

++

+

+

+

+

++

Javíthatóság /

/ felújíthatóság

+

+

+

+

++

++

++

-

++2. Hordozó lehetőleg betonról


Vagy önhordó egy műtárgy (bevonat…), vagy hozzákötjük egy önhordó szerkezethez. Nincs harmadik(!), legalábbis a földi körülmények között. A műgyanta bevonatok (és általában a burkolatok) elsősorban a bekerülési költségük miatt nem önhordóak (bár lehetnének lásd. műanyag sporthajók..), így azokat hozzá kell, hogy kössük a hordozóhoz, de ezért annak a mechanikai tulajdonságai dominálnak. Általános érvényű szabály, hogy csak jó minőségű aljzatra lehet megfelelő bevonatot, burkolatot készíteni.


A műgyanta bevonati rendszereket alapvetően beton-aljzatra dolgozták ki, de a rendszerek fejlődése folytán más, stabil hordozóra is felhordhatók (meglévő műgyanta, esetleg aszfalt..).


Jellemzői: a megfelelő (cementtartalom, utókezelés) szilárdság, monolit szerkezet, vagy tervezett dilatáció, a műgyanta felhordásakor alacsony nedvességtartalom. Vigyázat a műgyanta bevonatok vízzáróak, így negatív oldalról (alulról) víz- és páranyomás nem megengedhető.


Alapozás: a műgyanta rendszerek legfontosabb része, mert ez biztosítja a tapadást a hordozó felülethez. Két fajtája az elterjedt, a klasszikus ún. beszívódó alapozó, melyek a beton kapillárisos szerkezetébe bejutva biztosítják a megfelelő kötődést, valamint a tapadó alapozók, amelyek egy vákuum technológiával készült, esetleg kéregerősített betonfelületen és más nem nedvesség szívó (nem kapilláraktív) aljzaton biztosítják a megfelelő tapadást (pl. meglévő, kellően szilárd és tapadású műgyanta, magas lágyuláspontú aszfalt). Léteznek ezeken kívül mattnedves és enyhén olajos felületre is felhordható alapozók, de ezek általában csak szükségmegoldásként jönnek szóba.


3. A bevonatok, burkolatok lehetséges fajtái


a. A műgyanta bevonatok belépő szintű képviselői a műgyanta alapú betonfestékek.

Miért betonfesték? Mert a legolcsóbb megoldást biztosítják, már amennyiben műszakilag elégségesek a megkívánt feladatra, és mert magában hordozzák egy esetleges későbbi időpontban egy azonos bázisú, vastagabb rendszer felhordásának lehetőségét. Vannak más alapanyagúak, akkor miért műgyanta alapú? Mert a klasszikus vízbázisúak általában csak oldalfalra használhatók, aljzaton gyenge kopási tulajdonságaik miatt könnyen felválnak és maguk is port képeznek. Miért nem lehet hagyományos festékalapú? Természetesen lehet, sőt ezek már az ajánlott kategóriába tartoznak, bár az áruk jóval magasabb, de a műszaki tulajdonságaik azért nem érik el a műgyanta alapúakét. Elérhető termékek: REOKORR-BASIC, AMERIN WT-4, Stopox VL100…


b. A legrégebben használt „klasszikus” műgyanta bevonatok az egy alapozó és egy, vagy két rétegben felhordott ún. önterülő rendszerek. Nagy előrelépésük a betonfestékhez képest, hogy rendelkeznek önálló 0,5-2 mm-es rétegvastagsággal, így megjelenésük, takaríthatóságuk, teherbírásuk (kopásállóságuk) lényegesen jobb. A legáltalánosabban, legnagyobb mennyiségben használt rendszerek. Elérhető termékek: REOKORR-NORMAL, AMERIN DT-4, Stopox BB-OS…


c. Üvegvázzal (üvegpaplannal) megerősített műgyanta padlóburkolatok, melyek dinamikus terhelhetősége tízszerese a „klasszikus” bevonatokénak, így szerelőcsarnokokban, vegyipari terhelésnél is jelentős biztonsági tartalékkal rendelkeznek. Elérhető termék: REOKORR-HARD.


d. Minél nagyobb a (dinamikus) terhelés, annál vastagabb bevonatokra van szükség, melyek egyre közelebb kerülnek az önhordó tulajdonsághoz. Ezek a polimer betonok,  melyek elkészíthetők 5-20 mm rétegvastagságban.


e. A műgyanta bevonatok legnagyobb korlátja a műanyag hatású megjelenése. A színes nemeskőből készített műgyanta burkolatok rendkívül változatos színkombinációkban készíthetők magas esztétikai igényeket megkövetelő helyszíneken is. A műgyanta bevonatok hézagmentessége, ezen burkolat fajtánál is rendkívüli előnyként jelentkezik. Elérhető termékek: REOKORRlux, valamint más műgyanta típusokból készített esztétikai burkolat.


f. Speciális burkolatok, melyek lehetnek nagy szakadási nyúlásúak, rugalmasak, mint a sportpadlók, légáteresztők és más, akár egyedi igényekre szabhatók.


4. Felhordhatóság kontra bekerülési költség, azaz ötletek, melyek segítséget adhatnak egy padlóburkolási, bevonási feladat megoldásához


Minél egyszerűbb a rendszer, annál inkább felvállalható a saját kvázi “házilagos” kivitelezés, mert megspóroljuk a szakkivitelező költségét, időben nem függünk másoktól, akár részletekben is elkészíthetjük. Akkor mindenképp hívjunk szakkivitelezőt, ha a felület előkészítés bonyolult, ha az esztétikai igényünk magas, és nem vagyunk biztosak a megvalósíthatóságban, valamint ha bármilyen probléma, kérdés felmerül akár az aljzattal szemben. Felhívjuk a figyelmet, hogy az a „szakember”, aki már készített –az általunk kiválasztott- bevonatot, aki előre tudja jelezni a várható eredményt és nem utolsó sorban felelősséget (garanciát) vállal a munkájáért.


Érdekességként megemlítjük, hogy tőlünk nyugatabbra 2 mm alatti bevonatot nem neveznek ipari padlónak. Magyarországon a mindegy hogy mit, csak olcsón szemlélet uralkodik. Persze tudjuk hogy nem a jókedvükben, hanem a szükség ennek a szemléletnek a szülője, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet –mivel a padló szinte az egyetlen, amit egy épületben terhelünk- adott esetben vagy jót, vagy semmit elvet tartsuk be.


Még egy érdekességre felhívjuk a T. Olvasó figyelmét. A beruházni kívánónak az egy négyzetméterre eső ár az érdekes. Mivel a fent leírt rendszerekben a felhasznált műgyanta mennyiségében és rétegvastagságban és ezért terhelhetőségben jelentős különbségek vannak, ezért ezzel a termékeket eladni kívánóknak – finoman fogalmazva – van játéklehetősége (durván: könnyen becsaphatják a laikus megrendelőt). Az adott árakhoz mindig követeljük meg az eladásra kínált termék felhasznált mennyiségének megadását, és csak a kilóárak ismeretében hasonlítsuk össze a konkurens termékeket.


5. Végül, de nem utolsó sorban általános érvényű javaslat, hogy bárminemű kétség esetén kérjünk szaktanácsot.


De kitől is kérjünk tanácsot? Olyantól, akinek megfelelő tapasztalata és ismerete van a kiválasztott termék felhasználhatóságában. Amennyiben nem vagyunk szakemberek, a tevékenységünk során csak ritkán találkozunk hasonló feladattal, nem könnyű találni valakit, aki a fent leírt szakismeretekkel rendelkezik. Javaslatunk az, hogy keressük meg az adott termék gyártóját, vagy gyári képviseletét, és attól kérjünk felvilágosítást.


Szerző: Hirschberg Attila, Mükiszolg Kft.,

Tel.: (06-27) 543-345;
e-mail: reokorr@reokorr.com


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreREOKORR Ltd, H-2010 Dunakeszi Alagi major 12.
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió