BETONPORMENTESÍTŐ, IPARI ÉS ESZTÉTIKUS MŰGYANTA PADLÓBURKOLATI RENDSZEREK
Szaktanácsadás: Telefon/Fax: (36) 27 543 345, (36) 27 543 346 Ügyelet: (36) 30 250 1725 E-mail: reokorr@reokorr.com

REOKORR műgyantapadlók: alkalmazási lehetőségek bővülése

A MÜKISZOLG KFT. és jogelődje 1983 óta foglakozik a REOKORR márkanevű, hézag-mentes, u.n. "öntött" műgyanta bevonati rendszerek gyártásával, valamint a REOKORR és más műgyanta típusok kivitelezésével, és alkalmazás-technológiai fejlesztésével.

Korábban a műgyanta bevonatokat/burkolatokat kizárólag jó minőségű min. C 16-os, tiszta, száraz, olajszennyeződésektől mentes, érett, cementglettől mentes betonfelületre lehetett el-készíteni.

A MÜKISZOLG KFT Műszaki Fejlesztési Csoportja 2002-ben kidolgozta a REOKORR-T un. tapadó alapozó receptúráját és alkalmazástechnikáját.

A REOKORR-T univerzális alapozó egyrészt kiválóan tapad csaknem minden a gyakorlatban előforduló fogadófelülethez: kerámialaphoz, bitumenhez, bármilyen műgyantához, a felületen kevés pórust tartalmazó vákuumbetonhoz, stb. (tapadó szilárdság > 1.5 Mpa), másrészt szinte minden műgyanta bevonathoz/burkolathoz legyen az epoxi-, poliészter-, akrilát-, poliuretán, stb. bázisú (tapadó szilárdság > 1.5 Mpa).

A laboratóriumi kísérleteket és vizsgálatokat követően már 2002-ben sor került a REOKORR-T próbagyártására és a termék gyakorlati kipróbálására.

A MÜKISZOLG KFT saját kivitelezői a korábban említett legkülönbözőbb fogadó felülete-ken készítettek saját gyártású REOKORR és forgalmazó cégektől vásárolt epoxi bevonatokat ill. burkolatokat.

A kedvező tapasztalatok alapján a cég 2003. III. negyedévétől forgalomba hozta a REOKORR-T univerzális tapadó alapozó terméket.

A REOKORR T alapozó igen jól tapad nem nedvszívó alapfelületen. Nagyon alacsony visz-kozitású, ezáltal igen nagy a kapilláraktivitása.

Az anyag a levegő nedvességtartalmának hatására széndioxid gáz keletkezése közben nagy ellenálló képességű filmmé keményedik ki.

Teljes kikeményedése után a REOKORR T alapozó kitűnik jó mechanikai szilárdságával.

Műszaki jellemzők*

Sűrűség

 

g/cm3

1,0

Szilárdanyag tartalom

 

%

43

Viszkozitás

4 mm-es DIN pohárral mérve

mp

12

Átvonhatóság / Járhatóság

10 °C-on

23 °C-on

30 °C-on

óra

óra

óra

óra

óra

óra

min. 2

max. 6

min. 1

max. 5

min. 1

max. 4

Teljesen kikeményedett

23°C-on, 50 % rel. légnedvesség esetén

nap

5

Alapfelületi és bedolgozási hőmérséklet

 

°C

°C

min. 8

max. 30

Megengedett legnagyobb relatív páratartalom

10 °C-on

23 °C fölött

%

%

40

90

* Ezen adatok csak tájékoztató jellegűek, nem szolgálnak műszaki előírások alapjául.

A REOKORR T alapozó felhordása az előkészített alapfelületre történhet hengerléssel, szó-rással vagy ecseteléssel. A maximális anyagfelhasználás - amely a felhasználási utasításban szerepel - túllépése esetén fennáll a réteg felhabosodásának veszélye. Ezért a felület utólagos átsimításával tócsamentes, egyenletes felhordást kell elérni.

A környezeti hőmérséklet mellett a REOKORR T alapozó bedolgozása esetében a levegő nedvességtartalmának van döntő szerepe. Alacsony páratartalom esetén lelassulnak a kémiai reakciók; így meghosszabbodik a fazékidő, az átvonási idő és a járhatósági idő. Magas pára-tartalom esetén a kémiai reakciók gyorsabbak lesznek, így a fent említett idők lerövidülnek.

A REOKORR T alapozó teljes kikeményedése érdekében a levegő relatív páratartalma 40 és 90 % között kell legyen. Emellett az anyagot a bedolgozás után 24 órán belül nem érheti víz. Ezen időtartamon belül a felületet érő víz a rákövetkező réteg tapadását jelentősen befolyá-solhatja.

Ügyelni kell arra, hogy az anyagban lévő oldószer a következő réteg felhordása előtt mara-déktalanul elpárologjon. Az alapfelület nedvességtartalma nem lehet nagyobb 4 tömeg%-nál, hőmérséklete az uralkodó harmatpont felett kell legyen legalább 3 °C-al.
A bevonandó alapfelületnek védettnek kell lennie felszálló nedvességgel (víznyomással) szemben.

Ezen felhasználási tanácsok ill. a részletes "Felhasználási Útmutató"-ban foglaltak maradékta-lan betartása esetén megállapítható, hogy a MÜKISZOLG KFT által kifejlesztett és forgalma-zott REOKORR T "tapadó alapozó" használata rendkívül gazdaságos megoldást kínál a kü-lönböző kémiai összetételű - építőipari célra használt - bevonati rendszerek szélesebb körű alkalmazhatóságára.

A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható REOKORR műgyanta padlóbevonati rendsze-rek az alábbiak:
- REOKORR-BASIC betonfesték 0,1-0,3 mm rétegvastagságban,
- REOKORR-NORMAL műgyanta betonpadló bevonat,
  1,0-2.0 mm rétegvastagságban,
- REOKORR-HARD üvegvázerősítésű műgyanta betonpadló burkolat,
  2,0-4,0 mm rétegvastagságban,
- REOKORR-SUPERHARD polimer beton, 10-20 mm rétegvastagságban,
- REOKORR-lux Normal és Üvegvázerősítésű esztétikai (rusztikus) padló burkolat.

Szaktanácsadás: MÜKISZOLG KFT., 2120 Dunakeszi, Alagi major 12.
Tel/fax: 06 27 543345, 06 27 543346, műszaki ügyelet: 06 30 2501725


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreREOKORR Ltd, H-2010 Dunakeszi Alagi major 12.
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió